WAT IS YOGA?

Yoga is in contact komen met wie je ten diepste bent. De weg van de yoga is voor alles een weg 'naar binnen'.

Yoga richt zich op je adem, spieren, wervelkolom en gewrichten, organen, zenuwstelsel, bloedvatenstelsel, zintuigen en je denken. En leidt je uiteindelijk naar een leven in harmonie en evenwicht, vrij van onnodige spier-, emotionele- en mentale spanningen.

Yoga onderscheidt drie soorten spanningen:

Spierspanning

Spierspanning is verbonden met het lichaam, het zenuwstelsel, klieren en organen. In de yogahoudingen kom je bij die spanning, kun je het aandacht geven en met de adembeweging aanraken. Wanneer je uit de houding komt en wacht, wachten in de zin van 'niets doen', kan het oplossen.

Emotionele spanning

Emotionele spanning komt voort uit verscheidene dualiteiten zoals: moed/angst, winst/verlies, succes/mislukking, liefde/boosheid. Deze zijn meestal niet op te lossen door gewone slaap of zintuiglijke ontspanning. Hoe los je ze wel op met yoga? Door zonder oordeel of kritiek waar te nemen en te voelen wat er is, het eerder nog uit te nodigen er te mogen zijn, doorvoel je het en kun je het loslaten en het andere positieve aandacht, voeding geven.

Mentale spanning

Mentale spanning is het gevolg van overmatige geestelijke activiteit. In de lange eindontspanning zullen je denken, adem en lichaam kalm en rustig worden.

__________

Door dit allemaal zelf te ervaren, ontstaat er mededogen voor jezelf en dan voor anderen. Zo kom je steeds dichter bij het ervaren van vrede en harmonie. Eerst bij jezelf, dan in je sociale leven. Vrij van nutteloze spanning, zoals de natuur het voor jou bedoeld heeft!

__________

Terug...